Криминал од солидарност

Филм

Криминал од солидарност

Гледај го бесплатно тука

Достапен секој ден 20-25 октомври. 

Синопсис

Забрането е да му се помогне на мигрант во незаконска ситуација, дури и во ситуација на опасност. Ова се нарекува криминал од солидарност. Скоро 900 лица годишно се судени за ова во Швајцарија. Слично е и во уште десетина европски земји. Во 2005 година, Федералниот парламент одлучи да ги стави во иста кошница луѓето кои дејствуваат од хуманитарни причини во име на мигрантите и бегалците професионалните шверцери кои ја злоупотребуваат лошата позиција на луѓето. Оттогаш, осудите се зголемиле двојно, без да го попречуваат шверцот.

Во документарниот филм учествуваат обични граѓани кои не се двоумат да го предизвикаат законот помагајќи им на мигрантите и бегалците изложени на ризик. Добитник на наградата OMCT за 2020 година на Интернационалниот филмски фестивал за човекови права.

Датум:
Fri, 23 Oct | 20:00
Година:
2020
Времетраење:
52 минути
Држава:
Швајцарија
Јазик:
француски
Режисери:
Pietro Boschetti, Frank Preiswerk
Продукција:
Temps Présent